ERFARINGER – UDVIKLING / Organisering / Kultur


Hverdagen på en afdeling er ofte en afvejning mellem langsigtet planlægning og kortsigtede behov, hvor begge dele er vigtige.

På den ene side kan alle være enige i, at det er vigtigt, at medarbejderne hele tiden udvikles fagligt og desuden vedligeholder deres færdigheder. Det er helt nødvendigt i arbejdet med at forebygge og ikke mindst håndtere voldsomme hændelser.

 

På tværs af centrene mødes vi i forskellige fora på Kirstineberg, hvor der er stor vidensdeling for eksempel om recovery og tvang.

Anja Juul Andersen
Afdelingssygeplejerske
Psykiatrisk Center Ballerup

På den anden side kan denne fortsatte træning og vedligeholdelse ind imellem være svær at forene med hverdagens udfordringer med sygdom, vikarer og uro på afdelingen.

Og endelig er der mig selv. Hvordan sørger jeg for hele tiden at udvikle mig som leder og få inspiration til at blive en endnu bedre leder?

Igen og igen og…

Alle medarbejdere skal naturligvis gennemgå obligatoriske kurser og træning.

Inden for retningslinjerne kan frekvens og form være meget forskellig – det afgørende er, at vi får trænet situationer igen og igen, således at medarbejderne har deres viden helt præsent, og så giver kurserne også god mulighed for at få diskuteret konkrete hændelser.

Hvem inspirerer dig selv?

Som leder bruger man meget af sin tid på at rådgive og sparre med sine medarbejdere. Men det er vigtigt hele tiden at sørge for at blive inspireret og have dialog med andre ledere, som tumler med de samme spørgsmål og udfordringer, som man selv gør.

Brug”Pas på din kollega – og dig selv”

Sitet her er målrettet ledere. Til medarbejderne, som selv er involveret i akutte situationer på afdelingerne kan medarbejderudgaven af ”Pas på din kollega – og dig selv” skabe en god ramme for at diskutere vigtige og vanskelige emner. De indlagte case-historier er lavet, så en større eller mindre gruppe kan dele materialet.
WordPress Image Lightbox Plugin